Traversăm o perioadă cu multe provocări pentru sănătatea noastră în care răcelile sezoniere s-au suprapus cu o creștere a numărului de cazuri de gripă. Peste toate acestea, Virusul Respirator Sincițial (VRS) la copii și la adulți afectează categorii largi de persoane. Din peisajul epidemiologic nu lipsește nici virusul Epstein-Barr sau virusul mononucleozei care provoacă inflamația amigdalelor și care se confundă cu amigdalita sptreptococică, dar care poate reacționa prin erupții cutanate la tratamentul cu antibiotic.
De ce ne confruntăm cu acest val agresiv de virusuri?
Pe fondul perioadei pandemice pe care am traversat-o, în care am purtat masca și am adoptat măsuri de protecție suplimentare, imunitatea noastră s-a diminuat. Am redus contactul social, am fost mai puțin expuși la îmbolnăvire cu virusuri comune și, în acest fel, organismul nostru nu a mai produs anticorpii atât de necesari pentru a ne menține sănătoși.
Cum deosebim răceala, gripa sau VRS?
În primul rând trebuie știut că răcelile sunt infecții obișnuite ale aparatului respirator, adică ale nasului și gâtului. Responsabile pentru răceală sunt peste 200 de virusuri. Răceala simplă poate debuta cu episoade de febră ușoară, tuse, strănut, stare de oboseală, ochi care lăcrimează și durează câteva zile. Răceala se ameliorează cu medicație simptomatică și nu cauzează complicații.
Gripa este cauzată de virurusi gripale, care se transmit rapid prin tuse, strănut sau contact cu secrețiile unei persoane infectate – atingerea mâinii sau a suprafețelor contaminate. Veți putea recunoaște simptomele gripei după febră ridicată, tuse persistentă, dureri în gât, durerile de cap, durerile musculare şi articulare, starea de rău, oboseală și lipsa poftei de mâncare. De asemenea, e bine să știi că o persoană bolnavă de gripă transmite virusul cu 1-2 zile înainte de apariția primelor simptome și încă 3-5 zile după apariția acestora.
VRS-ul afectează atât copiii cât și adulții. Pentru a determina infecția cu VRS este necesară efectuarea unui test rapid în cabinetul medicului. Primele simptome ale acestui virus sunt durerea în gât, tusea seacă, curgerea nasului. Ulterior, pe măsură ce virusul afectează căile respiratorii inferioare, starea pacientului se înrăutățește, acesta confruntându-se cu tuse puternică productivă, febră, stare generală de rău.
Din păcate, nu există o “rețetă” secretă prin care să te ferești de gripă și de răceală, însă putem să îți dăm 5 sfaturi utile pentru a rămâne sănătos și pentru a-i proteja pe cei dragi.
- Stil de viață sănătos și alimentație bogată în vitamine. Sfatul medicilor MS Clinic se axează în egală măsură pe prevenție, ori acest lucru se face prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase în viața de zi cu zi. Consumul de fructe, legume, salate, odihna corespunzătoare, eliminarea obiceiurilor toxice precum consumul de tutun și alcool, toate te vor ajuta să fii mai sănătos și vor ajuta organismul să lupte împotriva virusurilor.
- Păstrează curățenia acasă și la birou, aerisește zilnic. Păstrează o temperatură rezonabilă, în jur de 20-22 grade Celsius. Igienizarea suprafețelor de contact, curățenia generală și aerisirea spațiilor în care trăim este extrem de importantă în această perioadă.
- Utilizarea măștii și spălatul des pe mâini sunt o soluție eficientă pentru a evita răceala și gripa. Chiar dacă venim după o perioadă pandemică în care am purtat masca de protecție, în perioade cu încărcătură epidemiologică cum este cea pe care o traversăm ar fi bine să ne protejăm cel puțin în spațiile aglomerate.
Dacă apare tusea, utilizați șervețele de unică folosință, acoperiți nasul și gura pentru a evita transmiterea secrețiilor și a microbilor.
- Fiți responsabili față de cei din jur. Dacă aveți în îngrijire copii care prezintă simptome de răceală și gripă, nu îl trimiteți la școală sau la grădiniță și acordați-le îngrijire pentru depășirea simptomelor. Evită aglomerația și nu expune copiii mici la locuri de unde se pot îmbolnăvi cu ușurință, cum ar fi mall-urile sau locurile de joacă comune.
- Vaccinarea antigripală este unul dintre mijloacele de prevenire a gripei și a complicațiilor asociate acesteia, metodă care nu garantează complet eliminarea riscurilor de îmbolnăvire.
Cel mai bun moment pentru vaccinarea antigripală este la începutul toamnei și este mai ales recomandat persoanele din categoria grupelor de risc (care suferă de boli cronice, copiii și persoanele în vârstă).
Chiar dacă această perioadă este una dificilă, există și vești bune. Gripa se manifestă cu precădere pe perioade scurte din an, de 1-2 luni. Mai mult, în cazul unei îmbolnăviri, organismul dobândește anticorpi pentra a ne apăra de alte potențiale infecții. Și cel mai important, urmează cele 5 sfaturi ale echipei MS Clinic pentru a te menține sănătos.
În cazul în care există complicații cauzate de răceală sau de gripă, întreaga noastră echipă medicală este pregătită să îți ofere tratament adecvat și recomandări pentru a depăși episoadele de boală.