decembrie 5, 2023

Afecțiunile gastrointestinale – o problemă ce nu poate fi ignorată

Afecțiunile gastrointestinale – o problemă ce nu poate fi ignorată

Ce sunt, cum apar și cum pot fi tratate?

Atunci când ne referim la sistemul digestiv, vorbim despre un sistem complex alcătuit din multiple organe și glande. Sistemul digestiv cuprinde cavitatea bucală, glandele salivare, stomacul, intestinul subțire și intestinul gros, precum și ficatul, pancreasul și vezica biliară.

Sistemul digestiv este și extrem de sensibil la factorii externi, adică la alimentele pe care le ingerăm și care tranzitează organele descrise mai sus. 

Rolul vital al sistemului digestiv este, așa cum indică și numele, de a digera sau de a transforma alimentele ingerate în nutrienți necesari corpului  nostru.

Afecțiunile gastrointestinale

Dar ce se întâmplă atunci când sistemul digestiv nu funcționează așa cum ar trebui?

E bine de știut că sistemul digestiv poate identifica alimentele nesănătoase și că reacționează la acestea prin iritații, inflamații și alte stări de disconfort. Cu toții am trăit cel puțin un episod în care, din cauza unor alimente degradate, toxice sau cu conținut foarte ridicat de alergeni, ne-am confruntat cu stări de vomă. Acesta este răspunsul natural al sistemului digestiv în fața unor alimente cu potențial de a face rău corpului nostru. 

Peste toate acestea, rețineți că sistemul digestiv este supus și factorilor externi, cum ar fi stresul sau stilul de viață nesănătos. 

Și totuși, care sunt cele mai frecvente semne care ar trebui să ne ducă cu gândul la o afecțiune gastrointestinală?

Greața

În general, senzația de greață nu trebuie să te sperie. Mai ales dacă episoadele în care se manifestă sunt rare. În schimb, dacă această stare devine persistentă, atunci poate indica fie o afecțune gastrică acută sau cronică, sau o afecțiune hepato-biliară, mai ales dacă apare după ingerarea anumitor alimente, sau după mese mai bogate. 

Arsurile la stomac

Este un simptom care, de obicei, ascunde un reflux gastroesofagian sau un ulcer/gastrită într-o fază incipientă. Nu trebuie să te sperii dacă arsurile la stomac se manifestă rar, după ce consumi anumite alimente, pentru că în acest caz este vorba de o reacție, de o iritare a mucoaselor. În schimb, dacă arsurile la stomac sunt prezente pentru perioade lungi de timp, dacă nu dispar în urma tratamentului simptomatic recomandat de medic, atunci este indicat un consult de specialitate, în cabinetul medicului gastroenterolog. 

Dacă arsurile la stomac se agravează și sunt însoțite de vărsături, anemie, sânge digerat în scaun, dacă te confrunți cu scădere în greutate, atunci trebuie să te adresezi de urgență medicului specialist. 

Balonarea, constipația sau diareea, sunt semne ale unor tulburări de tranzit intestinal, deficit de enzime sau simptome ale unei diete dezechilibrate

Balonarea

Balonarea este o consecință a faptului că la nivelul tractului digestiv exista una sau mai multe probleme. De obicei, afecțiunea cea mai comună este generată de cantitatea insuficientă de enzime digestive și de acizi biliari necesari pentru descompunerea alimentelor. 

Constipația

Constipația este o afecțiune care presupune o frecvență scăzută sau cu dificultate a scaunelor. Constipația, pe lângă senzația neplăcută, poate cauza și alte afecțiuni din cauza acumulării fecalelor la nivelul colonului, provocând reacții toxice și chiar durere care se poate manifesta prin crampe abdominale.

Diareea

Diareea este răspunsul natural al organismului, al sistemului digestiv, în fața unor amenințări care provin din alimentele ingerate. Sistemul digestiv reacționează natural și elimină, prin vărsături și diaree alimentele care cauzează probleme în procesul de digestie. 

Dietele pot afecta stomacul și intestinele

Mulți dintre cei care aleg să urmeze o dietă o fac dezinformat și fără a consulta un medic specialist. Consumul unor produse precum carnea, lactatele, produse cu conținut mare de grăsimi și cu concentrație mare de proteină afectează sistemul digestiv.

Tot din categoria afecțiunilor gastro-intestinale comune, mai fac parte și arsurile stomacale, boala de reflux gastro-esofagian (BRGE), gastrita, gastroenterita, ulcerul, sindromul de colon iritabil colopatie functionala; Hepatita, indigestia, intoleranțele alimentare, paraziții intestinali, pancreatita acută. 

Dacă și tu te confrunți cu afecțiuni gastrointestinale din sfera celor descrise mai sus, te invităm la MS Clinic, pentru un consult în cabinetul doamnei Dr. Dana Moraru, Medic Primar Gastroenterologie cu competențe în ecografie abdomen superior și inferior și competențe în Endoscopie Digestivă Superioară sau în cabinetul doamnei Dr. Cojocaru Monica, Medic Primar gastroenterolog, Asistent Universitar, cu competențe în Endoscopie Digestivă Superioară și Inferioară.

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE