Articole

Articole scrise cu drag de către doctorii noştri.

cabinet psihoterapie voluntari

CABINET PSIHOTERAPIE VOLUNTARI/PIPERA

Dr Mircea Moraru

Ce trebuie sa stii despre psihoterapie:

  1. Nu ţi se prescriu medicamente; astfel ca psihoterapia este diferită de consultaţia psihiatrică.
  2. Psihoterapia poate fi privită ca o metodă complementară la tratamentul medicamentos în diverse afecţiuni cum ar fi: tulburări psihotice, tulburări depresive, tulburări de alimentaţie, diverse dependente, etc.
  3. Psihoterapia este de mai multe feluri, în principal împărţită după modelele şi teoriile asupra personalităţii. De scurtă durată - ex: Terapia cognitiv-comportamentală, orientata spre calitațile pacientului si posibilitatile acestuia de a realiza schimbarea - sau de lungă durată.

Cardiopatia Ischemica

Conform definitiei, cardiopatia reprezintă orice boală/afecțiune a inimii (kardia = inimă, pathos = suferință).

    Ischemia este termenul medical folosit pentru a descrie aportul insuficient de sânge, deci implicit de oxigen, la nivelul unui organ/țesut.

    Prin urmare, cardiopatia ischemică reprezintă suferința mușchiului inimii (miocardul) cauzată de aportul insuficient de sânge, deci de oxigen și nutrienți. 

    Cardiopatia ischemică se mai numește și boală arterială coronariană, deoarece suferința ischemică este cauzată de acumularea plăcii aterosclerotice la nivelul arterelor coronare (arterele care hrănesc mușchiul inimii), ducând la îngustarea sau blocarea completă a acestora. 

Covid-19 – cum afecteaza acest virus simtul mirosului

Simtul mirosului (simtul olfactiv) face parte din cele 5 simturi esentiale  (al 6 lea fiind perceptia extra senzoriala ce implica mintea, nu si simturile fizice). Reprezinta simtul responsabil cu perceptia stimulilor odorizanti.

Perceptia unui miros se realizeaza atunci cand exista o interactiune intre mucoasa nazala  (ce contine chemoreceptori- receptori ce sesizeaza modificari chimice aparute local), transportorii stimulilor catre creier si creierul, statia finala unde se decodifica acesti stimuli si ulterior apare perceptia.

cancerul de san si ecografiile mamare

CANCERUL DE SAN SI ECOGRAFIILE MAMARE

Cancerul de san reprezinta principala cauza de deces prin cancer in randul femeilor din intreaga lume, in Romania in anul 2018, 25% dintre cazurile noi de cancer inregistrate, au fost cancer mamar (de san) la mare distanta de cel de col uterin, plaman sau colon...

Cu toate acestea cancerul mamar este unul dintre acelea care depistate in faze incipiente are o rata de vindecare foarte mare si o supravietuire la 5 ani intre 79-85% dintre cazuri in UE. In Romania conform statisticilor de la inceputul anului 2019 rata de supravietuire la 5 ani fiind una dintre cele mai scazute din Europa, 74% , acest lucru datorandu-se prezentei foarte scazute a femeilor de la noi in tara la controale medicale periodice preventive.