septembrie 3, 2021

Cardiopatia Ischemica

Cardiopatia Ischemica

Conform definitiei, cardiopatia reprezintă orice boală/afecțiune a inimii (kardia = inimă, pathos = suferință).

Ischemia este termenul medical folosit pentru a descrie aportul insuficient de sânge, deci implicit de oxigen, la nivelul unui organ/țesut.

Prin urmare, cardiopatia ischemică reprezintă suferința mușchiului inimii (miocardul) cauzată de aportul insuficient de sânge, deci de oxigen și nutrienți.

Cardiopatia ischemică se mai numește și boală arterială coronariană, deoarece suferința ischemică este cauzată de acumularea plăcii aterosclerotice la nivelul arterelor coronare (arterele care hrănesc mușchiul inimii), ducând la îngustarea sau blocarea completă a acestora.

Această suferință poate fi:

? acută, când vasul de sânge este astupat complet, având drept consecință necroza miocardică (infarctul miocardic acut)

? cronică, atunci când limitarea capacității contractile a inimii este tranzitorie, manifestată ca angină pectorală, adică dureri în piept declanșate de efort fizic, emoții puternice, stres, frig sau postprandial, dar nu numai.

Pot exista și episoade de ischemie silențioasă (fără durere) de exemplu la persoanele cu diabet.

Acest proces aterosclerotic poate fi modificat prin schimbarea stilului de viață și controlul factorilor de risc cardiovascular, prin terapii medicamentoase sau intervenționale, toate aceste măsuri având ca scop stabilizarea sau chiar regresia bolii.

❗Neglijată, boala coronariană duce la insuficiență cardiacă și complicații fatale.

❗ Prin urmare, dacă prezentați dureri sau disconfort în piept și/sau factori de risc cardiovascular (fumat, colesterol crescut, hipertensiune arterială, diabet zaharat, sedentarism, obezitate, stres, antecedente familiale sau personale de boală cardiacă) nu ezitați să vă adresați medicului!

ANGINA PECTORALA SI INFARCTUL MIOCARDIC

Angina pectorală este un tip particular de durere toracică și este practic un simptom al bolii coronariene sau cardiopatiei ischemice .Durerea din angina pectorală stabilă are anumite particularități în ceea privește caracterul ei, precum și circumstanțele de apariție și dispariție:-apare la efort, emoții puternice, frig, postprandial
-este localizată cel mai frecvent în centrul pieptului, pe o suprafață mare (nu este o durere în punct fix), deseori iradiază în brate, mai frecvent în umărul și bratul stâng (uneori se însoțește de amorțeala ultimelor două degete – inelar și degetul mic), gât, mandibulă, dinți, abdomen (nu mai jos de ombilic), mai rar iradiată în spate
-are caracter de apăsare profundă, constricție sau strângere, unii pacienți o descriu „ca o gheară în piept”
-durează 1-3 minute, până la 10 minute după un efort intens, dar, prin definiție, nu mai mult de 20 minute
-se ameliorează și dispare în repaus sau la administrarea nitroglicerinei sublingual
-poate fi însoțită de transpirații reci, respirație dificilă(dispnee), greață, anxietateExistă și forme de angină cu prezentare atipică, adică fără durere în piept. Pot fi prezente doar simptomele însoțitoare, cum ar fi dispnee, transpirații, durere abdominală, greață și vărsături etc. Prezentările atipice sunt mai frecvente la femei, diabetici, vârstnici (>75 ani).”Preinfarctul”, care în termeni medicali se numește angină instabilă, este angina care apare și în repaus sau se agravează, apare la eforturi mai mici decât de obicei și durează mai mult de 20 min, poate fi intermitentă sau persistentă.Angina instabilă și infarctul miocardic nu pot fi diferențiate pe baza durerii toracice, de aceea este extrem de important să vă adresați unui serviciu medical!Durerea din piept poate avea multe cauze, nu doar cardiace, însă este extrem de important să nu ignorați simptomele, mai ales dacă aveți factori de risc cardiovascular.

Un consult cardiologic efectuat la timp va poate salva viata!

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE