noiembrie 21, 2022

Cum se manifestă cele mai frecvente afecțiuni ORL în sezonul rece

Cum se manifestă cele mai frecvente afecțiuni ORL în sezonul rece

Tu știi care sunt cele mai frecvente afecțiuni ORL în sezonul rece și cum te poți feri de complicații?!
Află cum identifici corect sinuzitele, otitele medii acute sau rinofaringolaringitele de la doamna Dr. Emilia Florescu, medic primar ORL!

Cum se manifestă cele mai frecvente afecțiuni ORL în sezonul rece

În sezonul rece afecțiunile ORL apar frecvent atât la copii, cât și la adulți. Ele se manifestă diferit în funcție de persoană, cu intensitate variabilă și ne afectează starea generală de sănătate.

Ce trebuie să știm legat de riscul îmbolnăvirii în sezonul rece?

Calea de acces a virusurilor și bacteriilor în corp este prin fosele nazale, cavități acoperite de mucoasă care ne apără când un micro-organism încearcă să pătrundă în corpul nostru. Pe măsură ce temperatura scade sub 12 grade, capacitatea de apărare a mucoasei scade semnificativ, ceea ce crește riscul de contractare a unui virus sau a unei bacterii. De aceea, în sezonul rece, frecvența răcelilor și a afecțiunilor ORL crește. 

Care sunt virusurile care generează afecțiunile ORL?

Cunoscute în general sub denumirea de rinovirusuri, adenovirusuri și mixovirusuri, ele generează febră, strănut, stare generală degradată, nas înfundat. Ulterior, simptomele evoluează către secreții nazale vâscoase și necesită tratament cu antiinflamatoare și decongestionante nazale.

Cum se manifestă cele mai frecvente afecțiuni ORL, cum le recunoaștem?

Sinuzitele se manifestă printr-o senzație de durere pulsatilă în unghiul intern al ochiului, durere de cap care se prelungește, febră și nas înfundat. 

Otitele sunt, de fapt, complicații care se manifestă prin extinderea infecției de la nivelul căilor nazale către ureche, obstrucționând trompa lui Eustachio. Mai frecvente în cazul copiilor mici, otitele pot fi recunoscute după durerea bruscă și intensă manifestată la nivelul urechii și, uneori, prin pierderea temporară a auzului.

Rinofaringolaringitele sunt generate de infecții virale și se manifestă prin simptome mai puțin grave, dar care debutează cu stare subfebrilă, durere în gât, nas înfundat și tuse care irită gâtul. Complicațiile acestei afecțiuni generează febră mare însoțită de frisoane.

Cum ne tratăm afecțiunile ORL?

Partea bună este că aceste afecțiuni sunt în general trecătoare și necesită tratament cu antiinflamatoare sau, după caz, cu antibiotice. 

Recomandarea MS Clinic este să tratați fiecare episod de afecțiune ORL cu seriozitate și să mergeți la medicul ORL pentru consult și tratament dedicat. Riscurile asociate acestor afecțiuni țin de evoluția bolii și de apariția unor complicații care vor necesita tratament medicamentos de lungă durată sau chiar intervenție chirurgicală. 

Ce oferă MS Clinic pacienților cu afecțiuni ORL?

În primul rând avem medici specialiști ORL cu experiență clinică îndelungată. Astfel, cu ajutorul dotărilor pe care MS Clinic le deține, putem pune un diagnostic precis afecțiunilor din sfera ORL. 

Pacienții trebuie să știe că la MS Clinic se efectuează toată gama de consultații și mici intervenții chirurgicale ORL. Pentru toate acestea am dotat cabinetul medical ORL cu următoarele echipamente:

  • Fibroscop flexibil pentru nazo-faringo-laringoscopie. În termeni simpli este o cameră video cu rezoluție HD atașată în capătul unui fir flexibil care intră prin nas și ajunge până în laringe pentru inspecția tuturor zonelor posterioare ale faringelui și laringelui, a cornetelor nazale și a orificiilor de deschidere a sinusurilor paranazale. Cu ajutorul acestui fibroscop medicul ORL poate vedea dacă există leziuni, ulcerații, noduli, modificări ale mucoasei, poziția unor eventuali corpi străini aspirati de pacienți;
  • Timpanometrul, dispozitiv medical cu care se detectează gradul de inflamație a membranei timpanului în cazul unei otite, de exemplu, și care detectează acuitatea transmiterii sunetului prin timpan.
  • Radiocauterul, instrument pentru cauterizarea și excizia diferitelor formațiuni tumorale mici din sfera ORL și pentru reducția cornetelor nazale hipertrofiate, a valului palatin.
  • Mic instrumentar specific pentru consultații directe și interventii în sfera ORL.

Programează-te la medicul ORL la apariția primelor simptome. La MS Clinic te așteptăm cu o echipă medicală dedicată, pregătită să îți ofere cele mai bune tratamente medicale, la cele mai înalte standarde. 

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE