iunie 14, 2023

Glanda tiroidă și afecțiunile ei – o discuție deschisă cu specialistul MS Clinic

Glanda tiroidă și afecțiunile ei – o discuție deschisă cu specialistul MS Clinic

Vedem în jurul nostru sau auzim poveștile unor persoane care se confruntă cu o afecțiune pe care nu o pot identifica cu ușurință. Apariția gușei însoțită de senzația de nod in gat, stare de agitație și/sau creșterea bruscă în greutate, împreună cu alte simptome precum mișcare îngreunată, tulburare de memorie sau de concentrare, pot indica o afecțiune a glandei tiroide.

Glanda tiroidă și afecțiunile ei – o discuție deschisă cu specialistul MS Clinic

În primul rând, ce este glanda tiroidă și cum funcționează aceasta?

Tiroida este o glandă endocrină, situată la baza gâtului, cu formă de fluture, cu rol în reglarea metabolismului. Glanda tiroidă secretă hormonii care influențează modul în care se comportă fiecare celulă din corpul nostru controlând metabolismul celular – de la mușchi, organe, sistem osos, până la inimă, creier și tract digestiv determinând creșteri sau scăderi în greutate, viteza cu care se produce digestia, ritmul cardiac sau activitatea musculara. Mecanismul prin care hormonii tiroidieni sunt produși de glanda tiroidă este unul foarte complex fiind direct legat de acțiunea unei alte glande endocrine – glanda hipofiză și de nivelul de iod din sânge. 

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide?

Din punct de vedere medical, putem vorbi despre hipotiroidism – când  glanda nu produce suficienți hormoni, și de hipertiroidism  când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni.

Cea mai comuna afecțiune a glandei tiroide este cunoscută ca tiroidita autominună sau Boala Hashimoto. Așa cum îi spune și numele, aceasta face parte din bolile autoimune și descrie situația medicală în care sistemul imunitar atacă tiroida. Dacă nu este tratată la timp, această boală poate provoca hipotiroidism. Diagnosticul se pune doar după ce analizele de laborator confirmă anticorpii anti-tiroidă, mai ales după corelarea investigațiilor medicale cu simptomele descrise de pacient. Această afecțiune poate fi descoperită inclusiv la pacienți care au niveluri normale de hormoni tiroidieni sau care prezintă inclusiv hipertiroidism, generând adesea diagnostice greșite.

Care sunt sfaturile specialistului?

  • Vino la medicul endocrinolog atunci când te confrunți cu stări de oboseală cronică, când resimți stări de anxietate și stres, când te confrunți cu creșteri în greutate chiar și atunci când urmezi o dietă și faci exerciții fizice.
  • Medicul îți va recomanda analize de sânge și o ecografie a glandei tiroide pentru a determina dimensiunile, structura și eventuala prezență a unor noduli ai glandei tiroide – o problemă medicală frecventă. La MS Clinic, prin ecografia cu elastografie pentru glanda tiroidă, putem obține inclusiv informații despre natura unui eventual nodul (duritate, elasticitate și vascularizație) lucru care ne ajută să stabilim diagnosticul diferențial între un nodul malign și unul benign.
  • Tiroida este influențată de dietă – așa că poți consulta și un medic nutriționist care îți va recomanda alimente bogate în iod, seleniu și zinc.
  • Îmbrățișează un stil de viață sănătos – cu minimum 30 de minute de mișcare în fiecare zi, mai ales că sportul stimulează metabolismul și îmbunătățește funcțiile tiroidei.
  • Fă-ți analize de rutină și asigură-te, în mod regulat, că tiroida ta este sănătoasă și produce hormoni în cantități optime. 

Vino la MS Clinic să cunoști o echipă medicală specializată în endocrinologie și nutriție, mereu pregătită să te facă bine!

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE