martie 24, 2022

TOP 5 efecte negative ale fumatului asupra sănătății

TOP 5 efecte negative ale fumatului asupra sănătății

Suntem preocupați de sănătate și primim zilnic în clinica noastră din Voluntari pacienți care prezintă simptome asociate fumatului. De aceea, în acest articol, vrem să atragem atenția asupra celor mai frecvente probleme de sănătate cauzate de acest viciu.

Îi faci rău inimii tale! Fumatul cauzează afecțiuni ale sistemului circulator

Fumatul are un impact negativ asupra arterelor și, mai ales asupra inimii. Practic, arterele au de suferit din cauza fumului de țigară și al substanțelor pe care o persoană le inspiră în timpul fumatului. Vasele de sânge devin mai rigide, circulația sângelui având de suferit, ceea ce produce o funcționare insuficientă a unor organe sau funcții ale acestora. Pe termen mediu și lung vorbim despre probleme cardiace, probleme ale aparatului reproducător și disfuncții ale funcționării organismului, atât la bărbați cât și la femei. În plus, fumatul este una dintre cauzele infarctului miocardic, afecțiune des întâlnită în ultimii ani în țara noastră. 

Pielea ta are de suferit! Fumatul este o cauză pentru îmbătrânirea prematură a pielii

Am auzit de multe ori că fumul îmbătrânește pielea. Realitatea este că fumatul pentru o perioadă lungă de timp afectează elasticitatea pielii favorizând apariția ridurilor. Astfel, putem vorbi despre un aspect îmbătrânit în cazul persoanelor care fumează de foarte mult timp. Față de un nefumător, pielea unei persoane de aceeași vârstă care fumează un pachet de țigări pe zi poate să arate o diferență de câțiva ani. Mai mult, pielea unui fumător este atât de afectată din cauza fumului de țigară încât nici tratamentele cosmetice avansate nu o pot readuce la strălucirea și elasticitatea anterioară adoptării viciului. 

Fumatul îți strică dinții! Viciul cauzează un aspect neplăcut al dinților și respirație urât mirositoare

Fumul de țigară lasă o puternică amprentă asupra dinților, îngălbenind dantura și favorizând afecțiuni ale gingiilor. În plus, respirația urât mirositoare este o consecință a depunerilor substanțelor nocive în cavitatea bucală. Mai mult, cu toții apreciem un zâmbet cald și o respirație proaspătă, ceea ce fumatul nu ne poate ajuta să obținem. 

Fumatul duce la infertilitate!

De-a lungul ultimilor 20 de ani, mai multe studii clinice din întreaga lume au asociat fumatul cu reducerea mobilității spermatozoizilor la bărbați și cu dificultăți în obținerea unei sarcini în cazul femeilor care fumează. De aceea, recomandarea medicului pentru cuplurile care își doresc copii este să evite fumatul sau să renunțe definitiv la acest viciu. 

Fumatul îi face rău copilului tău!

Femeile însărcinate ar trebui să știe că fumatul în timpul sarcinii afectează dezvoltarea copilului și poate genera mai multe probleme după nașterea acestuia. Fumatul în timpul sarcinii este asociat unei greutăți mici a copilului la naștere și unor probleme de sănătate ale acestuia în dezvoltarea ulterioară. De exemplu, fumatul mamei în timpul sarcinii poate influența negativ capacitatea pulmonară a copilului, poate genera probleme cardiace ale nou-născutului și poate influența negativ viața acestuia. 

Fumatul este un obicei pe care mulți dintre cei din jurul nostru îl au, fără a conștientiza riscurile la care se expun și îi expun pe cei dragi. Stilul de viață modern adoptat de-a lungul anilor vine la pachet cu o serie de comportamente alimentare și sociale care își pun o amprentă serioasă asupra stării noastre de sănătate. De la obiceiuri alimentare nesănătoase, lipsa unei rutine alimentare, introducerea în alimentație a produselor de tip fast-food, până la fumat, toate aduc atingere sănătății noastre. 

Cel mai bun și simplu sfat este să te lași de fumat!

Pentru orice afecțiuni cauzate de acest viciu sau alți factori ai unui stil de viață nesănătos, specialiștii MS Clinic te pot ajuta cu consultații și tratament de specialitate.

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie la stomatologie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE