Sănătatea dinților este importantă, la fel și aspectul lor. Foarte mulți pacienți ajung în cabinetul medicului stomatolog cu probleme netratate la timp, deranjați de aspectul estetic sau de problemele de masticatie sau fonatie. Din fericire, identificate la timp, problemele danturii legate de poziționarea corectă a dinților și îndreptarea lor se rezolva în cabinetul stomatologic, prin tehnici de ortodonție.
Despre cele mai întâlnite afecțiuni ortodontice și despre soluțiile pentru rezolvarea lor, discutăm cu Dr. Iulia Deleanu, medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială, colaboratoare de peste 10 ani a clinicii.
Ce este ortodonția și cum știm că avem nevoie să discutăm cu un medic ortodont?
Pacienții trebuie să știe că ortodonția, sau ortopedia maxilo-facială, este specialitatea medicală din sfera stomatologiei care se ocupă cu tratarea tulburărilor de poziție a dinților și oaselor maxilare, îndreptarea poziției dinților, supravegherea și reglarea creșterii acestora, alinierea corectă a celor două maxilare și tratarea anumitor probleme dento-maxilare.
Puține persoane au o dantură perfectă, cu dinții perfect drepți și aliniați, cu distanță optimă între aceștia care să permită periajul corect și eliminarea oricăror resturi de mâncare. Cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu astfel de anomalii în privința danturii și, din păcate, sunt puțini cei care ajung în cabinetul stomatologic la vârste fragede, când corectarea creșterii și procesul de îndreptare se face cel mai ușor. Poziția maxilarelor și a dinților influențează masticația, vorbirea, estetica facială și postura. Pacienții nu conștientizează dar poziția mandibulei față de baza craniului influențează poziția capului față de trunchi și orientarea coloanei vertebrale, tulburarile de poziție maxilo-mandibulară putând da dureri de cap, de ceafă, amețeli, tulburări de somn.
Consultația stomatologică ortodontică se adresează mai degrabă copiilor sau tinerilor?
Recomandarea mea, bazată pe experiențele ultimilor 20 de ani, este adresată părinților. Să urmărească creșterea dinților copiilor, atât a celor de lapte cât și a celor definitivi. Vizita copiilor la stomatolog este recomandată încă de la apariția primilor dinți de lapte pentru ca cel mic să își însușească o tehnică de periaj corectă și să se obișnuiască cu vizita în cabinetul stomatologic. Fiecare copil ar trebui să aibă un medic pedodont (stomatologul specializat în tratarea dinților copiilor) care să îl urmărească și să observe dacă dinții cresc corect și dacă poziționarea acestora pe maxilare este optimă. Acesta va recomanda vizita la medicul ortodont părinților în momentul apariției primelor semne de posibile disfuncții sau inițial în jurul vârstei de 6-8 ani. Dar ortodonția se adresează tuturor, indiferent de vârstă, nu doar copiilor, noi in clinica avem in tratament ortodontic în acest moment peste 50 de pacienți adulți. Pentru că problemele ortodontice netratate în adolescență sau copilarie dau la adultul matur probleme parodontale (dinții încep să se miște și cad sau se tocesc anormal) care duc la pierderea timpurie a dintilor.
Care sunt tratamentele ortodontice cele mai des aplicate? Ce se întâmplă efectiv în cabinetul stomatologic, în timpul unei intervenții ortodontice?
În primul rând are loc o evaluare a danturii, în ansamblul său prin consultație directă, scanarea dinților și obținerea de modele de studiu digitale pe care apoi se execută măsurători și prin studierea radiografiilor specifice. Observăm creșterea corectă a dinților sau identificăm anumite probleme, dintre care cele mai dese sunt legate de dinți înghesuiți sau prea distanțați, spații libere în momentul alinierii maxilarelor, etc. În urma acestei evaluări, medicul ortodont poate propune pacientului utilizarea unor dispozitive medicale, cunoscute generic sub numele de aparate dentare, cu ajutorul cărora se pot remedia problemele identificate.
Vizita regulată la stomatolog, cumulată cu utilizarea unui aparat dentar pentru corectarea dentiției are beneficii multiple. Pe de o parte vorbim despre estetică, adică despre o dantură frumoasă și despre un zâmbet plăcut. Pe de altă parte, utilizarea unui dispozitiv de corectare poate reduce apariția cariilor și poate ajuta la masticație.
Durata medie a tratamentului este de 2.5 ani, timp în care pacientul vine la control o dată la 4-5 săptămâni și nu este dureros, singura senzație care apare fiind una de presiune la nivelul dinților în primele zile după activare.