Cand si cum?
Autoexaminarea sânilor, în fiecare lună, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a depista orice modificare apărută la nivelul sânilor.
Acest lucru se face incepând cu varsta de 18 ani pe tot parcursul vieții.
La 5 – 7 zile după perioada de menstruație, când sânii sunt mai puțini tensionați. Pentru femeile aflate la menopauză, în sarcină sau în cursul lactației se va face în aceeasi zi a fiecărei luni.
Se va face prin palparea sânului, mamelonului si axilei. Practic, în timpul autopalpării sânilor, aveți posibilitatea de a identifica orice modificare, nodul, ganglion sau tumoră nou formată. Studiile arată că peste 93% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes dacă sunt depistate precoce.
- Poziționați-vă în fața unei oglinzi mari, dezbrăcată.
- Fiți atentă la orice modificare apărută în forma sau dimensiunea sânilor, precum și la textura pielii
- Țineți palma întinsă și folosiți vârful degetelor pentru palparea glandei mamare. Apăsați ferm și asigurați-vă că acoperiți treptat toată zona sânului. Ca să nu vă scape nicio suprafață, folosiți mișcări concentrice – în sensul acelor de ceasornic, radiale
- Controlați-vă mamelonul prin palparea acestuia și observarea oricăror modificări: eczeme, iritații, scurgeri, tumefieri sau retracții
La ce trebuie să fiți atente atunci când vă autoexaminați sânii?
- Scurgerea mamelonară sanguinolenta – cu exceptia perioadei de alăptare
- Retractia sau tumefactia mamelonului
- Modificarea de forma sau volum a sânului
- Formatiune nodulară la nivelul sânului, mamelonului sau axilei
- Modificarea texturii pielii
Cea mai mare proporție a formațiunilor descoperite nu reprezintă cancere mamare.
Depistarea cât mai precoce a cancerului de sân oferă o șansă mult mai bună de reușită a tratamentului. Dar, pe de altă parte, cunoașterea semnelor și simptomelor și autoevaluarea nu pot înlocui testele regulate precum ecografii sau mamografii, recomandate de medici în funcție de vârsta femeii. Aceste teste de screening pot ajuta la depistarea cancerului de sân în faze incipiente, chiar înaintea apariției oricărui simptom.