iunie 27, 2022

Cele mai întâlnite 5 confuzii ale pacienților care merg la medic

Cele mai întâlnite 5 confuzii ale pacienților care merg la medic

Interviu cu Dr. Manuela Stoicănescu, fondatorul MS Clinic

Atunci când organismul transmite semnalele unei afecțiuni și avem în vedere programarea la medic, ar trebui să analizăm cât mai obiectiv simptomele. De multe ori, primele semnale ale unei afecțiuni sunt interpretate în mod greșit de către pacienți care ajung la consultație pentru o afecțiune pe care de fapt nu o au.

Am stat de vorbă cu doamna doctor Manuela Stoicănescu, fondatorul MS Clinic, pentru a afla care sunt cele mai frecvente 5 simptome care generează confuzie pentru pacient și care ar trebui menționate personalului medical atunci când vă programați următoarea vizită la medic.

1. Banala “durere de burtă”

“Debutul acesteia are loc brusc și durerea este resimțită în partea inferioară a abdomenului. Primul gând pentru pacient este că problema medicală ține de competența medicului gastroenterolog, când, în realitate, cauzele pot fi multiple. Cel mai des, durerile de burtă pot fi generate de probleme ale aparatului uro-genital, mai ales în cazul femeilor, de infectii urinare sau de inflamatii ale organelor pelviene – vezica urinară, ovare. 

Astfel, aveți în vedere că simpla “durere de burtă” poate fi un indicator pentru mai multe tipuri de afecțiuni, nu doar pentru cele asociate gastroenterologiei”. 

2. Simptomatologie cardiacă vs. simpomatologie gastrică

“Întâlnim numeroase cazuri ale pacienților care se prezintă la MS Clinic Voluntari pentru ecografii de cord, în special din cauza unor dureri resimțite “în capul pieptului”. După primele investigații ale medicului specialist, concluzionăm că problemele pacientului au, de fapt, o cauză gastrică, de cele mai multe ori inflamații ale mucoasei stomacului din cauza alimentației”. 

3. Dureri de spate vs. pietre la rinichi

“Chiar și cele mai banale dureri ale spatelui trebuie investigate de medic pentru că ele pot indica afecțiuni ale sistemului osos, ale coloanei sau ale mușchilor spatelui. De foarte multe ori, durerile de spate pot fi un indicator pentru pietrele la rinichi, afecțiune des întâlnită care se manifestă prin dureri în zona lombară cu iradiere în abdomen. De asemenea, afecțiunile biliare se pot manifesta tot prin dureri de spate, în special în zona dreaptă”. 

4. ORL sau Stomatologie

“Durerea de ureche este supărătoare și afectează viața pacienților, motiv pentru care cei mai mulți ajung rapid în cabinetul medicului ORL-ist. Chiar și în această situație pot apărea confuzii, pentru că durerile care se manifestă în zona urechii pot fi de fapt un indicator pentru probleme care necesită atenția medicului stomatolog”.

5. Tusea seacă poate indica afecțiune gastrice

“Tusea seacă, iritativă afectează pacienti care se programează pentru o consultație la ORL sau la pneumolog. Simptomele sunt supărătoare pentru că aceștia tușesc sec de săptămâni sau chiar de luni de zile. În realitate, tusea seacă și iritativă poate fi o consecință a unui reflux gastric. Mai precis, o afecțiune în zona orificiului care separă stomacul de esofag, generând iritație în zona esofagului din cauza sucului gastric.

Ce trebuie să facem?

“Recomandarea mea și a echipei medicale MS Clinic este de a discuta de fiecare dată cu personalul nostru simptomatologia pentru care solicitați o programare la o anumită specialitate. Experiența de peste 15 ani ne ajută să oferim sfaturi corecte și să vă îndrumăm către medicul specialist care vă va ajuta să depășiți problemele cu care vă confruntați”. 

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie la stomatologie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE