ianuarie 25, 2024

Consultul oftalmologic îți poate salva vederea

Consultul oftalmologic îți poate salva vederea

Oftalmologia este ramura medicinei care se ocupă de sănătatea ochilor și determină dacă din punct de vedere anatomic ochii sunt sănătoși, dar și dacă aceștia sunt afectați de o anumită boală care ar putea afecta vederea. 

Specialiștii recomandă consult regulat, tocmai pentru a preîntâmpina posibile afecțiuni care ar putea să afecteze capacitatea pacientului de a vedea bine.

Consult oftalmologic

În România, 1 din 2 români nu au mers niciodată la un control oftalmologic. Mai mult, studiile de specialitate ale Asociației medicilor oftalmologi arată că aproape jumătate dintre români poartă ochelari sau o formă de corectare a vederii. 

Afecțiunile există, însă nu și obișnuința oamenilor de a se adresa medicului atunci când apar probleme de vedere. Însă ce trebuie știut este faptul că o afecțiune a ochilor, netratată la timp, poate avea efecte ireversibile asupra vederii pacienților. 

Sunt multiple afecțiuni oftalmologice care pot duce la pierderea ireversibilă a vederii. De aceea, în cabinetul medicului oftalmolog le poți identifica și trata în faza incipientă, crescând șansa de a păstra o vedere cât mai bună pentru mai mult timp. Printre aceste afecțiuni care pot genera complicații se numără degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatie diabetică, glaucomul, etc. 

Dacă ești diabetic, nu trebuie să sari peste consultul oftalmologic. Examinarea fundului de ochi face parte din protocolul de urmărire al diabeticilor. Afecțiunea pe care medicul o urmărește se numește retinopatie diabetică, iar medicul oftalmolog poate propune un plan de tratament corespunzător.

Ochii sunt oglinda sufletului, dar și avertizori pentru alte potențiale probleme de sănătate. Pierderea, încețoșarea, deformarea sau dublarea vederii, durerile sau disconfortul ocular persistent necesită investigații oftalmologice și multidisciplinare pentru identificarea cauzei. Acestea pot fi consecințele unor afecțiuni mai grave.

La MS Clinic, consultul oftalmologic începe cu o discuție sinceră între pacient și medic, în care specialistul va înțelege motivele pentru care pacientul s-a prezentat în cabinetul medical. Ulterior, în funcție de problemele semnalate de către pacient, medicul oftalmolog va cerceta potențiale afecțiuni ale retinei și ale corneei sau eventuale probleme ale nervilor optici, semne ale glaucomului.

Pacienții trebuie să știe că oftalmologul este mai mult decât un optometrist. Medicul oftalmolog poate realiza și proceduri chirurgicale precum: operația de cataractă sau chirurgia glaucomului, intervenții pentru corectarea vederii, chirurgie reconstructivă sau a glaucomului, transplanturi de cornee, etc. 

O viață sănătoasă începe cu decizia ta de a preveni potențiale afecțiuni!
Vino la MS Clinic să cunoști echipa noastră medicală și specialiștii în oftalmologie!

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE