octombrie 21, 2022

Cum descoperim problemele inimii – Interviu Dr. Denisa Chira

Cum descoperim problemele inimii – Interviu Dr. Denisa Chira

Dr. Denisa Chira: Suntem alături de pacienții cu probleme cardiologice, cu cele mai avansate dotări pentru diagnosticarea problemelor inimii!

  • În România, bolile cardio-vasculare cauzează 1 din 2 decese premature;
  • 62% dintre decesele din țara noastră sunt cauzate de afecțiuni cardio-vasculare. 

Este o statistică îngrijorătoare care ne arată că afecțiunile inimii se manifestă la un număr tot mai mare de persoane, indiferent de vârstă, sex sau mediu de rezidență. Ateroscleroza, adică depunerea de grăsime pe arterele inimii, poate debuta încă de la vârsta de 20 de ani, acest proces fiind influențat de stilul de viață. Mai târziu, odată cu înaintarea în vârstă, pe fondul unui stil de viață sedentar, al unei alimentații bogate în grăsimi, dulciuri și alimente procesate, al consumului de alcool și al fumatului, problemele inimii încep să ne afecteze viața de zi cu zi. 

Dr. Denisa Chira, medic specialist în Cardiologie si ecocardiografie vorbește într-un interviu despre cele mai importante investigații cardiologice pe care MS Clinic le oferă pacienților.

Cum descoperim problemele inimii

Care este principala afecțiune cardiovasculară cu care se prezintă pacienții în cabinetul medical?

Tensiunea arterială crescută este printre primii indicatori ai unei boli cardiovasculare și, totodată, cel mai frecvent simptom pe care îl identificăm în cabinetul medical. Tensiunea arterială crescută poate trece neobservată ani la rând fără ca pacientul să simtă vreun disconfort sau se poate manifesta cu banale dureri de cap sau amețeli trecătoare, însă în tot acest timp poate afecta vasele de sânge și poate cauza insuficiență cardiacă. În acest stadiu, pacientul poate simți  oboseală, amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor, vărsături sau durere toracică. 

Cauzele apariției acestor simptome sunt multiple dar în general identificăm un tipar – obezitate sau greutate corporală mare, sedentarismul sau o viață din care lipsește activitatea fizică constantă, stresul cotidian ridicat, abuzul de alcool și fumatul. Nu în ultimul rând, consumul exagerat de sare este o cauză care poate influența inima. 

Care sunt principalele măsuri pe care le luați pentru pacienții care ajung cu tensiune arterială ridicată?  

Mulți pacienți ajung la cabinet după un episod de tensiune crescută care s-a manifestat acasă sau la locul de muncă. De multe ori, când ajung în cabinetul medical, tensiunea lor arterială este în parametrii normali și este greu să identificăm cauzele sau gravitatea afecțiunii lor. De aceea, utilizăm aparate speciale (holtere) de monitorizare a tensiunii arteriale și a bătăilor inimii. 

Holterul TA este un dispozitiv care se atașează pe pacient pentru 24 de ore, astfel încât să ne permită  monitorizarea tensiunii arteriale pe un interval mai lung.  În alte cazuri, când pacientul resimte palpitații, de exemplu,, folosim holtere EKG care ne ajută să monitorizăm activitatea inimii, la fel, pentru 24 de ore. Aceste instrumente ne permit să avem o imagine de ansamblu asupra modului în care bătăile inimii sau tensiunea fluctuează pe parcursul unei zile întregi. Obținem astfel răspunsuri cât mai precise cu privire la anumite probleme de inimă și, în funcție de acestea, decidem ce fel de tratament medicamentos putem prescrie pacienților. 

“La MS Clinic muncim zilnic pentru a atinge excelența în cardiologie!”

Ce le recomandați pacienților care vor să se asigure că au o inimă sănătoasă?

În primul rând le recomand investigații și consult de rutină, chiar dacă nu există semnale ale unei boli cardiovasculare. În plus, la MS Clinic există sisteme avansate de testare, unice la nivelul orașului Voluntari, precum cicloergometru, un sistem medical care testează capacitatea la efort. Este o bicicletă medicinală pe care pacientul pedalează în timp ce are montați electrozi de EKG și practic i se face o electrocardiogramă continuă in timpul efortului.

Acest instrument ne permite să testăm activitatea inimii la efort și evidențiază activitatea electrică a inimii în această situație. 

Testul de efort EKG se efectuează doar la indicația unui medic cardiolog, in scop diagnostic, la pacienții cu simptome la efort (durere toracică, dificultate în respirație sau palpitații) sau pentru evaluarea eficacității tratamentului la anumite categorii de pacienții cu boală cardiovasculară.

 “La MS Clinic avem grijă împreună de inima ta!”

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE