august 23, 2022

Examinarea periodică a sânului, recomandată tututor femeilor!

Examinarea periodică a sânului, recomandată tututor femeilor!

Dialog cu Dr. Simona Cirimbei, Medic Primar Chirurgie Generală și Senologie, Asistent universitar, competenta în chirurgie oncologică și ecografie generală

Cancerul de sân este pe primul loc între cancerele sexului feminin. La nivel Mondial, Organizația Mondială a Sănătății a centralizat datele pentru anul 2021 și a concluzionat că 12% dintre cancerele diagnosticate la nivel global au fost cele de sân. Statistica este înspăimântătoare, dar există și vești bune.

Examinarea Periodica a Sanului - Interviu Dr Simona Cirimbei - MS CLINIC

Despre cum putem avea grijă de sănătatea sânului și cum putem identifica din timp o posibilă afecțiune, discutăm cu doamna Dr. Simona Cirimbei, Medic Primar Chirurgie Generală și Senologie, Asistent universitar, competență în chirurgie oncologică și ecografie generală

“În primul rând, trebuie spus că există o specialitate medicală dedicată, senologia, care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sânului. Consultația senologică are loc în cabinetul medical și urmărește, în primă fază, observația medicală a pielii și examinarea, prin palpare, a sânului și a ganglionilor regionali. De regulă, prin palpare se pot identifica formațiuni tumorale cu caractere de benignitate sau de malignitate ori adenopatii axilare. Ecografia mamară comletează consultul propiu zis pentru un diagnostic mai acurat, iar dacă există suspiciuni se pot adăuga mamografia cu tomosinteză, o examinare imagistică nou apărută, sau RMN-ul mamar, spune Dr. Simona Cirimbei. 

OMS recomandă tuturor femeilor cu vârsta peste 30 de ani să își facă o ecografie de sân anual, iar celor peste 40 de ani să adauge o mamografie la fiecare 2 ani.

„Multe dintre paciente își pun întrebarea când să meargă la medic. Tuturor le spun că identificarea unor posibile simptome poate avea loc chiar acasă, prin palpare la nivelul sânului sau axilă. De asemenea, este important ca la auto examinare, pacienta să urmărească eventuale modificări ale pielii la nivelul sânului, posibile îngroșări sau modificări de culoare a pielii sau a mamelonului. Un semnal de alarmă ar fi și secrețiile anormale din mamelon. Astfel, la aceste semnale, femeia care a identificat modificări la nivelul sânului ar trebui să meargă cât mai rapid la medic”, mai spune Dr. Simona Cirimbei.

În același timp, e bine de știut că nu toți nodulii mamari sunt maligni. Pot exista și numeroase formațiuni benigne de tip chistic sau solide precum fibroadenoamele care dau simptome precum durerea și care beneficiază de tratament local medicamentos sau la dimensiuni mari de tratament chirurgical.

Dacă medicul specialist identifică modificări în timpul consultului inițial, te poate îndruma către o ecografie de sân care să îl ajute să obțină mai multe informații. În cazul în care ecografia indică prezența unei anomalii, medicul te poate îndruma pentru realizarea unei puncții, cu scopul de a preleva țesut biologic care va fi analizat la microscop. În acest caz, obiectivul medicului este de a afla dacă acest țesut conține celule canceroase sau nu. 

În România, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei dar rata de supraviețuire la 5 ani în cazul cancerului de sân depistat la timp este de 87% în Europa și de 77% în țara noastră datorită tratamentelor performante care au apărut.

Depistat la timp cancerul de sân poate fi tratat, asigurând o supraviețuire pe termen lung cu o calitate bună a vieții pentru paciente. 

Nu aștepta! Adresează-te medicului la primele simptome!

Vino la MS Clinic pentru investigații senologice la cele mai înalte standarde și beneficiază de expertiza doamnei Dr. Simona Cirimbei!

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE