Sfaturile și recomandările doamnei Dr. Roxana Gogu, Medic Specialist în stomatologie pediatrică
Copilăria are nevoie de zâmbete sănătoase!
Igiena orală la copii este importantă pentru că de ea depinde sănătatea orală, dezvoltarea corectă a dinților și foarte important, încrederea în sine
Recomandarea mea este ca părinții să se informeze încă din primele zile de viață ale bebelușului și, mai apoi, să se asigure că cei mici deprind obiceiuri corecte de periaj dentar.
Pentru părinți este important să știe că obținerea unei danturi sănătoase a copilului este un proces care se derulează pe parcursul întregii copilării. Ei trebuie să aleagă un medic stomatolog pedodont, adică specializat și în stomatologia pentru copii, și să ghideze copilul pas cu pas pentru ca acesta să dezvolte comportamente sănătoase când vine vorba despre igiena orală.
Igiena orală la bebeluși trebuie să înceapă din primele săptămâni de viață, chiar înainte de erupția primilor dințișori de lapte. Asemenea periajului adulților, pentru bebeluși se recomandă cu frecvență zilnică ștergerea gingiilor, a obrajilor interior și a limbii cu o compresă sterilă și ser fiziologic.
Până la vârsta de doi ani, monitorizarea igienei orale de către părinți este foarte importantă, mai ales că este perioada în care apar majoritatea dinților de lapte. În această perioadă, copilul deprinde o serie de obișnuințe care au potențialul de a-i afecta sănătatea dinților – folosirea suzetei, adormitul copilului cu biberonul în gură, ducerea repetată a mâinilor și a obiectelor la gură. Toate aceste manifestări firești ale copilului pot genera afecțiuni gingivale sau chiar ale dinților de lapte, manifestate în special prin apariția așa-numitei carii de lapte.
De la apariția primilor dinți de lapte, adică de la aproximativ 6 luni, părinții pot începe să utilizeze periuțele dentare pentru copii și pasta de dinți specială pentru cei mici. O pastă de dinți adecvată pentru copiii cu vârsta de până la 2-3 ani nu conține fluor, are specificații clare de aplicare în doze mici – de dimensiunea unui bob de mazăre și vine în flacoane cu diferite arome, tocmai pentru a o face mai plăcută pentru cei mici.
Tot în jurul vârstei de 2 ani este recomandată prima vizită la medicul pedodont. Scopul primei vizite medicale este multiplu: verificarea de către medic a faptului că dinții celui mic se dezvoltă corespunzător, precum și acomodarea copilului cu aparatura și cabinetul medical. De la această vârstă, dezvoltarea dinților copilului trebuie urmărită anual de către medicul pedodont.
Părinții trebuie să fie parte a acestui proces care vizează sănătatea orală a copilului lor. Ei trebuie să încurajeze copilul să își perieze dinții dimineața și seara, să se asigure că aceștia efectuează periajul corect al dinților și, mai ales, să urmărească dezvoltarea corectă a acestora între consultații.
Pe măsură ce copilul crește și poate elimina pasta de dinți după periaj, după vârsta de 3-4 ani, părinții pot înlocui pasta de dinți fără fluor cu pastă de dinți potrivită vârstei copilului, care poate conține și fluor, însă periajul trebuie efectuat sub supravegherea acestora.
Complementar cu periajul zilnic al dinților copiilor, părinților le este recomandat să fie atenți la alimentația celor mici. Prin limitarea consumului de alimente și băuturi care conțin zahăr dinții copilului vor fi mai sănătoși și se va reduce semnificativ probabilitatea apariției cariilor. În plus, părinții sunt încurajați să introducă în alimentația copiilor fructe proaspete și legume.
Reguli pentru un periaj corect:
- Folosiți întotdeauna o periuță de dinți adecvată vârstei copilului. Periuțelele moi sunt recomandate doar atunci când copilul are foarte putini dinti, ca să nu zgâriem gingia. Apoi, când are toți dinții, recomandarea este să migrăm către o periuță cu peri medii.
- În ambele cazuri curățați fețele interioare (dinspre limbă) ale dinţilor. Periajul trebuie realizat uşor, fără a apăsa excesiv cu mișcări scurte, circulare;
- Apoi, cu grijă se vor peria dinții pe fețele exterioare, cu o mișcare circulară, de la gingie spre dinte.
- Periați cu grijă și interiorul obrajilor, limba și zona gingivală pentru a vă asigura că ați realizat un periaj complet.
Vă așteptăm la MS Clinic împreună cu cei mici!