mai 23, 2022

Interviu cu Alina Datcu, medic specialist obstetrică – ginecologie

Interviu cu Alina Datcu, medic specialist obstetrică – ginecologie

Neglijarea controlului ginecologic anual poate duce la agravarea unor probleme care inițial puteau fi tratate cu ușurință

Consultul ginecologic este o necesitate pentru toate femeile, chiar dacă acest subiect este de multe ori tratat ca fiind tabu. Sunt multe cazuri în care rușinea sau jena apar ca bariere în programarea unei consultații, însă riscurile pe care le implică amânarea întâlnirii cu medicul sunt foarte mari.
Din păcate, tot mai multe femei se dedică locului de muncă, copiilor, familiei și treburilor casnice, punându-se pe ultimul loc atunci când vine vorba de sănătatea lor.
“Când vine vorba despre sănătate, niciun motiv nu trebuie să ne țină departe de cabinetul medicului specialist. Dacă ne referim la sănătatea femeii, consultul ginecologic regulat trebuie să fie o obișnuință cel puțin anuală. Pentru că în urma unui consult ginecologic pot fi identificate anumite riscuri cu privire la sănătatea pacientelor, relația cu medicul specialist trebuie construită pe bază de încredere și susținere”, spune Alina Datcu, medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul MS Clinic Voluntari.

Care sunt motivele pentru care o femeie trebuie să meargă regulat la ginecolog?

Alina Datcu: Controlul ginecologic este necesar pentru că în urma lui pot fi trase concluzii cu privire la sănătatea aparatului genital feminin. De-a lungul vieții, corpul unei femei este în schimbare, de la adolescentă la femeia matură, la mamă, toate sunt etape în care medicul ginecolog este un sprijin pentru sănătate.

Un control ginecologic este necesar încă din adolescență, de la primele semne menstruale sau de la începerea vieții sexuale. Este important pentru o femeie să stea de vorbă cu medicul ginecolog de la o vârstă cât mai mică, clădindu-se astfel o relație de încredere și de susținere între medic și pacient.

Rolul unui control ginecologic este de a examina starea generală de sănătate a aparatului genital, de a examina pacienta cu privire la anumite modificări care au avut loc la nivel pelvian sau la nivelul sânilor. În plus, examenul de laborator al secrețiilor este foarte important pentru că poate indica anumite afecțiuni. Ne referim aici la testul Babeș-Papanicolau sau la examinarea secrețiilor vaginale, analize medicale obligatorii pentru a ne asigura că o femeie este sănătoasă.

Care este cel mai mare risc pentru femeile care nu merg regulat la medicul ginecolog?

Alina Datcu: Faptul că nu sunt identificate din timp anumite probleme înseamnă că pacientele pot ajunge în cabinet cu afecțiuni agravate. Prevenția este întotdeauna mai ușoară decât tratamentul. În țara noastră sunt peste 4500 de cazuri noi de cancer uterin, depistate anual. Din păcate, și mortalitatea este ridicată. Unul dintre motive poate fi depistarea acestei afecțiuni cu întârziere.

Care sunt cele mai frecvente sfaturi pe care le oferiți femeilor care ajung în cabinetul dumneavoastră?

Alina Datcu: Pacientele vin de obicei pentru control, analize regulate, monitorizarea sarcinii sau cu probleme specifice. Încrederea pe care o construim este foarte importantă și discuțiile din cabinet acoperă o plajă largă de subiecte, de la metode contraceptive și sfaturi generale pentru menținerea sănătății aparatului genital, până la stabilirea unui plan de analize medicale avansate pentru a elimina anumite riscuri.

Tuturor femeilor le recomand să își aleagă un ginecolog cu experiență, de care să se simtă apropiate și în preajma căruia să fie relaxate să îi împărtășească problemele care au implicații medicale. Odată ce se întâmplă acest lucru, deja vindecarea este mai aproape.

Pe doamna doctor Alina Datcu o găsiți la MS Clinic (Bulevardul Voluntari nr 44)

Program: Luni, între orele 14:00-18:00

Telefon programări: 0727 244 808 / 0745 244 808

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE