mai 16, 2019

Intrebari frecvente despre tratamentul ortodontic

Intrebari frecvente despre tratamentul ortodontic

Ce este tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic este o modalitate de indreptare a dintilor, de imbunatatire a aspectului acestora si a felului in care functioneaza. De asemenea, tratamentul ortodontic poate ajuta la protejarea pe termen lung a dintilor, gingiilor si a articulatiilor maxilare, prin distribuirea presiunii muscaturii catre toti dintii.

De ce as avea nevoie de aparat dentar?

Multe persoane au dintii strambi sau aglomerati. Aparatul dentar indreapta dintii sau ii repozitioneaza. Astfel, nu doar ca dintii vor arata mai bine, ci vor si functiona mai bine impreuna, fiind totodata si mai usor de curatat.

La unii pacienti, incisivii pot iesi in afara cavitatii bucale si pot arata inestetic. Acesti dinti proeminenti sunt mai predispusi la boli, insa un aparat dentar ii poate repozitiona, astfel incat sa fie aliniati. In cazul altor pacienti, modul in care mandibula si maxilarul interactioneaza poate face ca dintii sa arate inestetic sau poate determina o muscatura incorecta. Si in acest caz, tratamentul ortodontic poate corecta ambele situatii.

In cazul in care dintii nu au interactiuni corecte, se creeaza presiune asupra muschilor falcii, determinand probleme ale acesteia si ale articulatiilor maxilarului si mandibulei. Tratamentul ortodontic ajuta la crearea unei muscaturi corecte si la reducerea tensiunii.

La ce varsta ar trebui sa port un aparat dentar?

Aparatul dentar este in general mai eficient la copii, insa adultii pot beneficia in aceeasi masura de tratamentul ortodontic – din ce in ce mai multi beneficiaza deja. Varsta este mai putin importanta decat a avea dintii sanatosi. In cazul copiilor, ar putea fi nevoie ca inainte de inceperea tratamentului sa se astepte ca toti dintii sa iasa.

Ce presupune tratamentul ortodontic?

Cel mai important lucru este consultul initial. Acesta presupune de obicei o consultatie pentru amprenta, o radiografie si efectuarea planului de tratament.

Exista posibilitatea de a fi nevoie de extractie pentru un tratament ortodontic corespunzator?

S-ar putea sa nu aveti suficient spatiu pentru toti dintii dumneavoastra permanenti, caz in care ar putea fi necesara extractia unora, insa alteori spatiul poate fi creat utilizand alte forme de tratament.

Ce este un aparat dentar fix?

Adesea, dintii trebuie sa fie repozitionati cu o mai mare precizie decat in cazul utilizarii aparatului mobil. Aparatele dentare fixe au bracketi care se lipesc temporar pe dinti. Un arc metalic flexibil uneste toti bracketii si permite astfel dintilor sa fie repozitionati prin aplicarea presiunii. Se numeste aparat dentar fix fiindca pacientul nu-l poate scoate.

Din ce material sunt bracketii?

Aparatele dentare fixe nu sunt intotdeauna metalice. Exista si aparate dentare fixe ceramice, acestea fiind folosite mai ales in cazul adultilor.

Cat dureaza de obicei un tratament ortodontic?

Durata tratamentului depinde de cat de grava este problema si poate varia intre cateva luni si 2 ani si jumatate. Majoritatea persoanelor incheie tratamentul intr-un an sau doi.

De cate ori trebuie sa vin la consult?

Aparatele dentare trebuie de obicei ajustate la o perioada de 4 pana la 6 saptamani.

Doare aplicarea si purtarea aparatului dentar?

Aparatul dentar poate provoca disconfort in faza incipienta a tratamentului, dar in majoritatea cazurilor dintii se obisnuiesc.

Ce rata de succes are tratamentul ortodontic?

Succesul tratamentului depinde atat de calitatile ortodontului, cat si de entuziasmul si ajutorul pacientului si al parintilor. Este importanta prezentarea regulata la control si respectarea indicatiilor ortodontului.

Succesul tratamentului depinde, de asemenea, de determinarea pacientului. In cazul tratamentului ortodontic la copii, este foarte important ca pacientul sa fie la fel de implicat precum parintele.

Dintii mei pot suferi deteriorari?

Dintii dumneavoastra se pot deteriora daca nu ii ingrijiti corespunzator in timpul tratamentului. Nu aparatul dentar in sine duce la deteriorarea acestora, ci igiena precara si excesul de bauturi si mancaruri bogate in zahar. Mancarea poate intra intre bracketi, aparat dentar si dinti, cauzand depunerea mai rapida a placii bacteriene. De aceea, dintii si aparatul dentar trebuie sa fie curatati eficient.

Efectul tratamentului ortodontic este permanent?

Chiar si dupa inlaturarea aparatului dentar, este normal sa se produca minore miscari ale dintilor, asadar nu se poate garanta tratamentul pe termen nedefinit. Totusi, se intampla foarte rar ca dintii sa mai aiba nevoie de un al doilea tratament.

Cum pot beneficia de tratamentul ortodontic?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa cereti sfatul dentistului dumneavoastra. Acesta va sti daca aveti nevoie de tratament si va va indruma in directia necesara.

Cat costa tratamentul ortodontic?

In functie de tipul de aparat dentar potrivit pentru dumneavoastra, preturile pot varia. Tarifele Moni Star Dent sunt urmatoarele:

Aparat mobil/Arcada – 800 RON

Aparat fix metalic/Arcada – 2000 RON

Aparat fix fizionomic/Arcada – 2700 – 3500 RON

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE