iulie 27, 2022

Sfaturi esențiale pentru o piele sănătoasă

Sfaturi esențiale pentru o piele sănătoasă

Cele mai frecvente afecțiuni dermatologice și cum să ne menținem pielea sănătoasă în sezonul cald

Cu toții iubim vara, vremea frumoasă și zilele de plajă în care ne lăsăm mângâiați de razele calde ale soarelui. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și reprezintă un înveliș protector al corpului. Pielea ne protejează de radiația solară și ne ajută să ne reglăm temperatura corpului, prin transpirație. Sunt trei straturi ale pielii, de care trebuie să fim conștienți – epiderma, derma și hipoderma. O piele sănătoasă, frumoasă, poate fi o carte de vizită importantă pentru orice persoană.
Și pentru că ne dorim să fim sănătoși, trebuie să avem grijă și de pielea noastră. Cum facem asta?
Aflăm mai multe de la doamna doctor dermatolog Ramona Popescu din cadrul MS Clinic Voluntari. 

Sfaturi esențiale pentru o piele sănătoasă

Foarte multe persoane sunt preocupate de pielea lor și merg la medic pentru servicii medicale speciale pentru piele. Care sunt aceste servicii pe care le oferiți la MS Clinic?

În clinica noastră oferim în primul rând servicii dermatologice ce vizează diferitele patologii ale pielii, dar oferim de asemenea și servicii dermatoestetice. Totul începe cu o consultație. Acesta este primul pas și în funcție de asta stabilim următoarele etape. Este momentul în care nevoile și dorințele pacientului se întâlnesc cu recomandările și expertiza specialistului.

Dacă vorbim de estetică, există o multitudine de terapii destinate pielii, de la cele care tratează diferite afectiuni (acnee, melasmă, cicatrici) cum sunt microdermabraziunea, peeling-ul chimic, microneedling-ul, până la terapii de rejuvenare facială,  cum sunt procedurile mezoterapice Acestea presupun injectare de diferite substanțe, cum ar fi vitaminele, aminoacizii sau acidul hialuronic și sunt menite să îmbunătățească sau să mențină aspectul sănătos al pielii.

Tot în cadrul procedurilor de rejuvenare pe care le efectuăm la MS Clinic menționez și injectarea de toxină botulinică ce permite ameliorarea/ “ștergerea“ ridurilor, precum și binecunoscuta terapie Vampir ce constă în injectare de plasmă proprie. Toate aceste proceduri pe care clinica MS le oferă se efectuează cu produse de cea mai bună calitate.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni dermatologice pe care le identificați în cabinetul medical?

În primul rând trebuie spus că bolile de piele se manifestă diferit, de la caz la caz. Unii pacienți ajung în cabinetul medical pentru că sunt deranjați de anumite aspecte estetice. Vorbim aici de inflamații ale pielii ce se manifestă cu eritem (roșeața), edem (“umflături”) însoțite de senzație de arsură sau prurit (mâncărime).  Aceste manifestări, frecvent alergice, sunt rezultatul fie a unor factori externi (contactul cu anumite substanțe), fie a unor factori interni (frecvent alimentari). În anumite cazuri manifestările cutanate ne transmit mesaje importante despre prezența anumitor boli sistemice, cum este cazul LES.

De la cele mai mici semne ale unei afecțiuni de piele, recomand consultație de specialitate pentru a identifica cauzele acesteia.

În al doilea rând, pacienții trebuie să înțeleagă că pielea trebuie protejată zilnic. Ritualul simplu de îngrijire trebuie să cuprindă o curățare adecvată, urmată de hidratare sau emoliere și nu în ultimul rând de aplicarea unui produs cu factor de protecție solară. Este bine, de asemenea, ca toate acestea să se realizeze cu produse destinate fiecărui tip de ten în parte. Stabilirea tipului de ten se poate face tot în cadrul consultului medical.

Care sunt cele mai grave afecțiuni pe care le întâlniți în cazul pacienților care se prezintă în cabinet cu probleme ale pielii?

De departe cea mai gravă afecțiune este cancerul de piele, o boală care se manifestă tot mai frecvent. Melanomul este forma cea mai letală și le recomand tuturor pacienților să se protejeze cât mai bine de razele ultraviolete. Cancerul de piele poate fi prevenit numai dacă suntem mereu atenți să ne protejăm pielea de razele solare când radiația UV este la cote înalte. 

Tot în strânsă legătură cu melanomul, trag un semnal de alarmă cu privire la alunițele întâlnite aproape la fiecare persoană. Acestea trebuie foarte bine protejate și ferite de radiația solară, de razele UV. Protecția solară este cea mai importantă dar și consultul anual este o recomandare pe care o adresez persoanelor cu multe alunițe. Orice modificare a culorii sau a formei alunițelor poate fi un indicator de severitate ce anunță apariția fie a unei displazii, fie a unui melanom.

Ce le recomandați persoanelor care se confruntă cu probleme ale pielii? Ce ar trebui să știe?

Le recomand tuturor să vină la medic, în mod regulat, măcar o dată pe an. Dermatologia este o specialitate medicală complexă care tratează diferite manifestări ale bolilor de piele.
Spre exemplu, acneea este o afecțiune foarte frecventă care poate fi prezentă în formă ușoară sau severă, la aproape 80% dintre pacienți. Tratamentul pentru acnee poate fi medicamentos, de tip antibiotic, sau de tipul loțiunilor și cremelor care pot ajuta pacientul să își trateze simplu acneea ușoară sau moderată.  

Ce ar trebui să facem în sezonul cald pentru a ne proteja pielea?

Să evităm expunerea îndelungată la soare și să reducem expunerea directă a pielii la soare în intervalul 10.00 – 16.00. Atunci avem cea mai ridicată cotă a radiației UV și în mod automat vorbim despre un rău pe care îl producem pielii noastre. Loțiunile cu protecție solară sunt foarte importante, nu doar când stăm la plajă. Și dacă mergem în parc sau conducem prin oraș, soarele ne poate afecta pielea.
Recomand tuturor persoanelor cu sensibilități ale pielii să meargă cel puțin odată pe an la un consult de specialitate și să stea de vorbă cu medicul dermatolog.
Consultația de specialitate, identificarea din timp a problemelor de piele poate scăpa pacientul de foarte multe neplăceri. 

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE