aprilie 26, 2024

TOP mituri despre detartraj

TOP mituri despre detartraj

Este detartrajul periculos sau dureros?

7 mituri demontate

Ce este detartrajul ?

Detartrajul  este o procedură stomatologica prin care se îndepărtează tartrul (piatra dentară) și placa bacteriană de pe suprafața dinților și de sub gingii. Tartrul este o acumulare de depozite moi mineralizate și bacterii care se formează pe dinți în timp.

Detartrajul este important pentru menținerea unei igiene orale sănătoase și prevenirea îmbolnăvirilor dintilor și țesuturilor care îi susțin precum cariile, gingivita și boala parodontală.

Atunci când vorbim despre sănătate  orală, sunt puține proceduri stomatologice care generează atât de multe mituri și idei greșite precum detartrajul dentar. Majoritatea se teme de acest tratament de rutină considerându-l dureros și periculos.

TOP mituri despre detartraj

7 mituri despre detartrajul dentar

1. Detartrajul deteriorează smalțul. Din contra, îndepărtarea tartrului protejează smalțul și radacina si previne apariția bacteriilor dăunătoare. Procedeul este realizat cu instrumente speciale care îndepărtează placa bacteriană, fără a deteriora smalțul dentar.  

2. Detartrajul dentar este dureros. Cu tehnicile și instrumentele moderne, detartrajul este efectuat de către personal medical specializat (medic sau igienist) și nu ar trebui să fie o procedură dureroasă. Poate apărea un mic disconfort sau sensibilitate, însă cei mai mulți pacienți care au trecut prin acest tratament descriu experiența ca fiind una tolerabilă, chiar fără a resimți vreo durere. În cazuri de sensibilitate dentara marcata se poate efectua manopera sub anestezie locală. La MS Clinic confortul pacientului este la fel de important ca procedurile pe care le efectuăm.

3. Detartrajul poate provoca sângerare gingivală. În general, sângerarea gingivală este un semn că gingiile sunt inflamate sau infectate, iar detartrajul este esential pentru înlăturarea acestei cauze a sangerarii. Persistența sangerarii după detartraj poate fi semn al unei afectiuni generale mai grave iar pacientul trebuie îndrumat spre medicul de familie pentru alte investigatii suplimentare.

4. Dinții devin sensibili după detartraj. Sensibilitatea după detartraj este minimă și temporară. Profesioniștii de la MS Clinic te vor îndruma și îți vor da toate recomandările necesare post procedură astfel încât detartrajul să fie o experiență confortabilă.

5. Detartrajul slăbește dinții și determină spațierea lor. Dimpotrivă, menținerea unei igiene orale adecvate, prin detartraj regulat, previne bolile gingivale care pot duce chiar și la pierderea dinților. Depunerile de tartru formează un strat dur între gingie și dinte, strat care ”dezlipește” gingia de dinte. Îndepărtarea tartrului prin detartraj curăță acest strat ceea ce poate crea impresia falsă de spații între dinți sau dinți slăbiți.

6. Detartrajul este doar pentru adulți. Detartrajul este important pentru toate vârstele. Copiii și adolescenții pot dezvolta tartru și placa bacteriană și pot beneficia de detartraje regulate pentru prevenirea problemelor dentare. Dentiștii de la MS Clinic oferă servicii de stomatologie pentru copii, inclusiv detartraj și igienizare dentară.

7. Detartrajul dentar poate fi făcut acasă. Îndepărtarea plăcii bacteriene este un procedeu care necesită pregătire de specialitate și instrumente profesionale. Făcut acasă, acesta este riscant și ineficient, și poate duce la leziuni dentare.

Este întotdeauna important să discuți cu un profesionist stomatolog pentru a clarifica orice îngrijorare. Stomatologii de la MS Clinic îți vor răspunde la orice întrebare legată de detartrajul dentar și igiena orală.

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE