Menopauza, acest cuvânt care poate să sperie și să aducă îngrijorări în rândul femeilor, este o etapă firească pe care organismul nostru o traversează. Este o etapă în procesul de îmbătrânire care presupune încetarea funcției ovariene și ovulatorii. Mai simplu spus, menopauza este perioada din viața unei femei în care funcția de reproducere dispare, în care organismul nu mai poate produce ovule funcționale și, implicit, în care dispar ciclurile menstruale.

Menopauza se instalează între 40 și 55 de ani
Organismul fiecărei femei este diferit și, astfel, vârsta de la care se poate instala menopauza nu este aceeași pentru toată lumea. Această perioadă este caracterizată de scăderea nivelului de estrogen din organism, proces care implică apariția mai multor afecțiuni precum osteoporoza, reducerea capacității de concentrare sau de memorare ori fluctuații ale greutății corporale.
Menopauza se instalează la vârste diferite, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi cei genetici sau de sănătate a ovarelor. Stresul este de asemenea un factor declanșator, mai ales dacă vorbim despre niveluri ridicate ale acestuia. De asemenea, sunt diferite boli cronice care influențează vârsta de la care o femeie își pierde capacitatea de reproducere.
Menopauza nu se instalează brusc
Însă nu este cazul să te sperii! Pentru că menopauza nu se instalează brusc, ci progresiv. Din punct de vedere medical, se consideră că o femeia ajunge la menopauză atunci când ciclurile menstruale au dispărut complet pe parcursul ultimelor 12 luni. Simptomele se instalează treptat, ciclurile menstruale fiind indicatori ai acestui proces care poate debuta cu menstruație neregulată . Ce înseamnă acest lucru? Că organismul transmite mesaje că ovarele încetează să elibereze ovule și să producă estrogen.
Există menopauză prematură
Chiar dacă în lumea medicală este acceptată teoria instalării menopauzei la femei cu vârsta între 40 și 55 de ani, există cazuri rare în care menopauza se instalează sub vârsta de 40 ani. Aceste cazuri necesită mai multă atenție medicală, consultații și tratament din partea medicului ginecolog și chiar a medicului endocrinolog.
Viața continuă și după menopauză
Chiar dacă menopauza aduce o serie de modificări în corpul unei femei, cum ar fi bufeurile, dificultate în respirație, tulburări de somn, senzații de greață, uneori chiar anxietate sau depresie, creșterea tensiunii arteriale sau amețeală și lipsa tonusului, nu trebuie să te îngrijorezi! Acceptă faptul că este o etapă firească în viața oricărei femei și că soluția pentru a trece mai ușor peste acestă perioadă este de a discuta cu specialiști, de a te adresa medicului ginecolog și de a găsi soluții împreună.
Recomandările medicilor MS Clinic
Există tratamente hormonale care pot ajuta în cazuri clinice care prezintă diferite manifestări ale menopauzei însă ele trebuie administrate doar la recomandarea medicului. Cel mai frecvent, medicii recomandă seturi de analize pentru a determina modificările ce au loc în organism și propun pacientei vitamine și scheme de tratament care au în vedere menținerea unei vieți obișnuite și eliminarea simptomelor asociate menopauzei. Femeile care experimentează simptome ale menopauzei trebuie să meargă periodic la control, să discute cu medicul ginecolog care le va recomanda ce analize sunt necesare și la ce interval de timp.
Este important pentru orice femeie care se apropie de vârsta menopauzei să facă exerciții fizice regulate, să adopte o alimentație corespunzătoare nevoilor organismului și să suplinească, din alimentație și din tratament medicamentos, eventuale pierderi ale vitaminelor și mineralelor necesare funcționării normale a organismului.