februarie 14, 2024

Virozele respiratorii la copii și la adulți


Virozele respiratorii la copii și la adulți


Ghid util pentru părinți

Atât în lunile de iarnă, cât și în cele de toamnă sau de primăvară, virozele respiratorii explodează ca număr și ca manifestări. Ele nu iartă pe nimeni, indiferent că vorbim de copii sau de adulți. Cu toții am văzut știrile care vorbesc despre supra-aglomerarea spitalelor, în special a celor de copii, dar și despre creșterea cazurilor de gripă în rândul populației adulte.

Virozele respiratorii la copii și la adulți


Ce sunt virozele respiratorii?

În termeni simpli, vorbim despre o infecție a aparatului respirator. Această infecție se poate manifesta fie la nivelul nasului, a cavității bucale, a faringelui sau a laringelui sau, în alte cazuri, la nivelul traheei, bronhiilor și bronhiolelor. 

Care sunt cauzele?

Existența și multiplicarea rapidă a unor viruși sau bacterii! Trebuie să ținem cont de faptul că virozele se transmit rapid de la o persoană la alta și că este indicat, la primele simptome, să reduceți contactul cu alte persoane. 

Care sunt cele mai frecvente bacterii si virusuri care ne afectează sănătatea?

Trebuie să știți că în ultimele luni, în România, cazurile cele mai frecvente au fost infectările cu virusul gripal (de tip A sau B), Virusul respirator sincițial (VRS) – care a afectat în mod particular copiii mici și a creat multiple complicații, precum și rinovirusurile sau virusurile paragripale care generează răcelile comune.  Cu toate acestea, nu este nimic de speriat pentru că, cel mai frecvent, simptomele sunt ușoare, durează câteva zile și trec cu tratament specific. 

Și totuși, de ce apar complicații sau cazuri care necesită internarea?

Complicațiile apar, de regulă, în cazul unor persoane vulnerabile precum copiii mici sau bătrânii, persoane cu un istoric medical. Complicațiile infectării sau suprainfectării aparatului respirator necesită tratament specific, inhalatoare și medicație care nu poate fi administrată acasă. De regulă, în cazurile grave se administrează antibiotice, însă ele nu sunt indicate în cazurile unor răceli comune sau care nu evoluează către complicații. 

Ce trebuie să faci când apar simptome și nu știi dacă este o răceală simplă, gripă sau dacă pot urma complicații?

Te poți testa acasă!

Astăzi îți poți achiziționa din farmacii teste pentru identificarea infectării cu un anumit tip de virus, similar testelor COVID. Gripa, VSR și streptococul pot fi identificate prin teste rapide efectuate de pacient chiar la el acasă.

Indiferent că vorbim despre adulți sau despre copii, trebuie știut că recomandările țin de prevenție – spălatul regulat al mâinilor, evitarea contactului cu persoane bolnave, evitarea aglomerațiilor, aerisirea regulată a camerelor. De asemenea, petrecerea timpului în aer liber, mișcare regulată și alimentație sănătoasă. 

Dacă apar simptomele unei infecții, simptome precum febră, indispoziție, senzația de cap greu, secreții nazale, tuse – atunci trebuie contactat medicul pentru a prescrie un tratament. Cel mai des, tratamentul este simptomatic, adică urmărește să îmbunătățească starea generală a pacientului și să oprească manifestarea simptomelor.

Dacă tratamentul inițial nu dă rezultate, atunci vorbim despre medicamente prescrise de medic. Antibioticele sau alte tipuri de medicamente care vor ataca cauza bolii. 

Ce trebuie să faci dacă ai un copil cu simptome de boală?

Evaluează simptomele. Este vorba despre o răceală simplă sau starea lui de sănătate se degradează rapid, episoadele de febră sunt dese și temperatura copilului este mare? 

Testează-l pentru gripă, VRS sau streptococ acasă și, pentru confirmare, în cabinetul medical.

Urmează întotdeauna schema de tratament prescrisă de medic.

La MS Clinic, indiferent că ești părinte sau bunic, vei primi cele mai bune îngrijiri medicale. Suntem Clinica ta din Voluntari și te primim, de fiecare dată, hotărâți să te facem bine!

Programeaza o consultatie

Fie ca ai o intrebare sau doresti sa programezi o consultatie, iti stam la dispozitie.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE